Ακολούθησε μας

Sleep well, eat well: Not just a moto.

Sleep well, eat well: Not just a moto.

Ο ύπνος είναι μια από τις πιο σημαντικές πτυχές της ζωής, της υγείας και της μακροζωίας μας, αλλά παραμελείται όλο και περισσότερο στην κοινωνία του 21ου αιώνα, με καταστροφικές συνέπειες: κάθε σημαντική ασθένεια στον ανεπτυγμένο κόσμο – Αλτσχάιμερ, καρκίνος, παχυσαρκία, διαβήτης – έχει πολύ ισχυρές αιτιώδεις συνδέσεις με ανεπαρκή ύπνο. Μέχρι πολύ πρόσφατα, η επιστήμη δεν είχε καμία απάντηση στο ερώτημα γιατί κοιμόμαστε, ή τι καλό εξυπηρετούσε ή γιατί η απουσία της είναι τόσο επιζήμια για την υγεία μας. Τώρα, στο βιβλίο “Why we sleep”  του επιστημονικού εμπειρογνώμονα Μάθιου Γουόκερ,  λύνεται το μυστήριο του γιατί έχει σημασία ο ύπνος! Σας το συστήνω.

Θα σας απαντήσω, λοιπόν, σε 2 ερωτήσεις που πιστεύω σας ενδιαφέρουν.

Χρειάζεται ο καθένας μας 7 με 8 ώρες ύπνο την  ημέρα;

Ε λοιπόν, ο αριθμός των ανθρώπων που μπορούν να επιβιώσουν με πέντε ώρες ύπνου ή λιγότερο χωρίς προβλήματα, αν τους στρογγυλοποιησουμε σε έναν αριθμό, είναι μηδέν!

Σε τελική ανάλυση, γιατί κοιμάστε;

Όταν κοιμάστε – και όλα τα ζώα όταν κοιμούνται – δεν μπορούμε να κυνηγήσουμε, να μαζέψουμε, να φάμε, να αναπαραχθούμε ή να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας. Ωστόσο, ο Walker καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα εξελικτικά πλεονεκτήματα του ύπνου είναι πολύ μεγαλύτερα από τα μειονεκτήματα. Εν συντομία, ο ύπνος παράγει πολύπλοκες νευροχημικές ουσίες που βελτιώνουν τον εγκέφαλό μας με διάφορους τρόπους. Και επαναφέρει το οπλοστάσιο του ανοσοποιητικού μας συστήματος, βοηθώντας στην καταπολέμηση της κακοήθειας, στην πρόληψη των λοιμώξεων και στην αποφυγή κάθε είδους ασθένειας!

Με άλλα λόγια, ο ύπνος ενισχύει σημαντικά την εξελικτική μας ικανότητα – ακριβώς με τρόπους που δεν μπορούμε να δούμε…

Σας προτρέπω να διαβάσετε το Why We Sleep για να εκτιμήσετε το εξαιρετικό αυτό φαινόμενο που προστατεύει την ύπαρξή μας.

(i) βελτιωμένη μνήμη, (ii) βελτιωμένη ικανότητα μυϊκής μνήμης και (iii) βελτιωμένη δημιουργικότητα. Ο ύπνος REM συνδέει τις διαφορετικές αναμνήσεις, τις εμπειρίες και τις δεξιότητές μας για να δημιουργήσετε νέες ιδέες & πραγματικά οφέλη.

Δέσποινα Καϊσίδου

Related Posts
X